online experts

Zoekmachine optimalisatie met Moz

Een belangrijke manier om zoveel mogelijk mensen op je website of webwinkel te krijgen, is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO – search engine optimalization). Hiermee zorg je dat jouw site hoger in zoekmachines komt, waardoor mensen er eerder op klikken. Regelmatig krijgen jullie een overzichtje van ons van de prestatie van jullie website of webwinkel in Google en andere zoekmachines. In deze blog laten we jullie graag zien hoe we aan deze analyse komen, welke tool wij hiervoor gebruiken en hoe jij hier ook (deels) gebruik van kunt maken.

Een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie is het zorgen voor goed vindbare content op je site. Hierbij is het gebruik van de juiste zoekwoorden belangrijk. Door voor elk zoekwoord een afzonderlijke (blog)pagina in te richten, kun je strategisch bepalen voor welke zoekopdracht welke pagina naar boven komt in de zoekmachineresultaten. Houd hierbij altijd in je achterhoofd dat hier niet per definitie gaat om het trekken van meer bezoekers, maar om de juiste bezoekers.

Zoekmachine optimalisatie in Moz

In Moz voeren we belangrijke zoekwoorden voor jouw website in. Op basis van de gegevens van jouw website (via een koppeling met Google Analytics) geeft Moz een duidelijk overzicht van de prestatie van de website/webwinkel in Google. Zoals in onderstaand overzicht wordt weergegeven hoe de verschillende zoekwoorden scoren in Google.

seomoz keyword tracker

Ook wordt per zoekwoord weergegeven of deze de afgelopen week gestegen, gedaald of gelijk gebleven is, en naar welke pagina het Google zoekresultaat verwijst. Onderstaande screenshot laat bijvoorbeeld een stijging van 41 plaatsen zien. Voor dit zoekwoord is kort geleden een blog geschreven, wat leidt tot hogere ranking in Google. Op basis van deze overzichten kan strategisch gekozen worden voor welke zoekwoorden de website of webwinkel meer geoptimaliseerd moet worden. Dit kan ook interessant zijn wanneer Google voor verschillende zoekwoorden naar dezelfde pagina verwijst. Hier ligt een kans: zorgen dat een van deze pagina’s op basis van een ander zoekwoord gevonden wordt!

moz keyword ranking 

Andere tools van Moz die we gebruiken om jouw website / webwinkel te optimaliseren voor zoekmachines zijn:

On page optimization: Moz heeft een set criteria opgesteld, die belangrijk zijn voor de zoekmachine optimalisatie van een pagina. Gebruik van zoekwoorden, toegankelijkheid van de pagina voor zoekmachines, gebruik van afbeeldingen, tekst en links en technische zoekmachine-optimalisatie komen aan bod. Per pagina wordt je website onderzocht op basis van deze criteria en hier wordt een rapport voor opgesteld, op basis van belangrijkheid van de geconstateerde kansen. Zo kunnen wij per pagina de website aanpassen, voor een optimale weergave in de zoekresultaten.

Daarnaast gebruiken we tools voor het analyseren van de sites van concurrenten: hoe scoren zij op de belangrijke zoekwoorden, welke websites linken naar hun site en hoe groot is de concurrentie is voor bepaalde zoekwoorden?

Hoe kun jij profiteren van Moz?

Omdat we websites van verschillende klanten beheren in ons Moz-account, kunnen we hiertoe geen toegang geven. Toch kun je zeker baat hebben bij Moz, door gebruik te maken van hun gratis tools en hun uitgebreide (Engelse) kennis-database.

De zoekmachine optimalisatie tools van Moz zijn met name interessant voor het analyseren van websites van concurrenten: waarom scoren zij hoger in Google dan jouw website?

Een interessante gratis tool hiervoor is de SEO Toolbar – hier gratis te downloaden voor Chrome en Firefox. Deze toolbar geeft onder elk zoekresultaat aan hoe groot diens domein autoriteit (autoriteit toegekend door Google voor de gehele site op een schaal van 0-100) en de pagina autoriteit (autoriteit toegekend door Google voor de specifieke pagina), en het aantal links en gelinkte root domains (RD’s – unieke pagina’s). Voor onderstaand zoekresultaat (zoekterm SEO tips) wordt de eerste pagina het hoogst gewaardeerd. Met name het aantal links naar het domein (de website) is flink hoger dan voor de andere pagina’s.

seo toolbar

Op deze manier kun je een idee krijgen hoe je concurrenten scoren ten opzichte van jouw eigen website. Wanneer je doorklikt naar de betreffende website kun je meer specifieke informatie vinden, waaronder hoe vaak de pagina via sociale media gedeeld is en de metagegevens, waaruit je vaak kan afleiden voor welk zoekwoord de pagina geoptimaliseerd is. Bekijk vooral de video op de downloadpagina voor wat meer uitleg over deze tool!

Een gedetailleerd rapport van alle links naar deze pagina kun je ook vinden vanuit de Google resultaten door op Link Analysis te klikken.

SEO tips van Moz

Seomoz biedt ook een scala aan informatie (in Engels) over zoekmachine optimalisatie. Heb je een vraag, dan zullen ze hier hoogstwaarschijnlijk een uitgebreid antwoord op hebben. Wanneer je nog weinig ervaring hebt met SEO, is de Beginners Guide to SEO een interessante start. Hier wordt uitvoerig ingegaan op de werking van zoekmachines en hoe je hier op een gebruiksvriendelijke manier op kunt inspelen. En anders zoek je op hun website naar het onderwerp waar jij een vraag over hebt. Moz biedt veel informatie, op een begrijpelijke, leuke maar kritische manier. De “Whiteboard Friday” waar een belangrijke seo-vraag wordt beantwoord, is bijvoorbeeld een aanrader (zoals de video hieronder). 

  • admin,
  • 13 July 2015

Comments are closed.